torsdag 30 december 2010

Gott nytt år!


Även i Languedoc tar året slut den 31 december och även här brukar man fira det nya året med spirituosa. Champagne och ostron är vanligt. Ostron finns i trakten, man behöver inte nödvändigtvis importera dem från Bretagne eller Aquitaine, men champagne finns tyvärr inte. Bilden ovan visar alltså en flaska gott rött vin från regionen Pic Saint-Loup, alldeles utanför Montpellier.

Fast även om den riktiga champagnen inte produceras härnere så finns faktiskt bubbelvin även i Languedoc-Roussillon. Blanquette de Limoux heter det, det är vitt, sött och har bubblor. Inte lika gott som champagne men klart billigare. Den fattiges champagne, liksom Cremant d'Alsace, en annan lågprisvariant.

Skål för att 2011 blir ett gott år eller åtminstone ett någorlunda skapligt år!

onsdag 29 december 2010

Nationalrätten (forts.)

Och nu äntligen den så efterlängtade upplösningen!

(La France......10 points....., osv, osv)

Och vinnaren är.......

"La clapassade de mouton sauce grisette", vilket betyder ungefär fårköttsgryta med lakritssås. "Grisettes" är ett lokalgodis gjort på lakrits. Spännande eller hur? Men, gott? Kanske, kanske inte.

Andra pretendenter till titeln byggde på fisk och skaldjur. Men där ser man: fåret drog det längsta strået.

Men protesterna uteblev inte: varför skulle får anses mer representativa för Montpellier än fisken? Det är sant att staden inte ligger direkt vid havet men inte heller ser man några får beta i parkerna. Stadstypiska djur är egentligen bara katter, hundar och råttor och jag skulle vilja se den kock som vågar sig på att tillaga dem.

Vidare: Michel Otell, den kanadensiske studenten som står för receptet lär ha "inspirerats" av ett kanadensiskt recept: karibu med lönnsirap.

Alltså: väldigt lite talar för att detta blir någon älsklingsrätt här i staden.

torsdag 9 december 2010

Nationalrätten


Varje region eller stad har sin specialitet.


Marseilles stolthet



Nimes'




Sètes




Här i Södern är Marseille känd för sin bouillabaisse, Nimes för sin "brandade de morue", Sète för "la tielle sètoise", Pezenas för sin "petit paté". Aix-en Provence har ingen direkt maträtt att stoltsera med men de har en sötsak som heter "calissons" och som alla turister skyndar sig att inhandla för att, visserligen har staden mycket annat att erbjuda men det vore ändå fel, lite underligt att ha varit i Aix och inte haft med sig lite calissons tillbaka. Lika konstigt som att ha åkt hela vägen till Montelimar och inte köpt någon nougat eller att inte ha ätit en cassoulet när man ändå var i Castelnaudary. Så gör man bara inte i detta matbesatta land.

(Brandade de morue är förresten riktigt gott fast det ser inte särskilt aptitligt ut, det ser ut som potatismos helt enkelt. Men det är godare än så. Och la tielle de Sète är en fisk- och skaldjurspaj.)

Vad har då Montpellier för gott att fresta med?

Svaret uteblir.

Den sorgliga sanningen är att Montpellier inte har någon maträtt som den kan kalla sin egen. Det finns i och för sig "grisettes", en sorts karamell som skall föreställa typiskt men inte ens inbitna montpellierbor hävdar att detta skulle kunna konkurrera med La Brandade eller La Bouillabaisse.

Jag minns att man för några år sedan utlyste en tävling i Sverige för att uppfinna "nationalbakelsen", att ätas särskilt kring den 6 juni. Minns jag rätt så blev det någon sorts korsning mellan semla och mazarin med en liten blågul flagga på och jag är inte säker på att den verkligen bakas fortfarande.

Samma lösning tillgrep man i Montpellier: en tävling. Det gällde att koka ihop en rätt där man använde råvaror från regionen och som inte var för svår att laga. Namnet var givet: "La Clapassade". Clapas är ett populärt namn på Montpellier, det lär betyda stenhög på occitanska och det är ungefär så som regionhuvudstaden ter sig i lantisarnas ögon: bara en massa stenar på hög. (och det stämmer att Montpellier är ovanligt kompakt som stad, med väldigt lite grönytor, i varje fall i själva stadskärnan).

Namnet fanns, återstod bara att skapa själva maträtten. Ostron från Bouzigues gratinerade med getosten Pelardon? Vitlökskorv från Aveyron kokt i vin från Pic Saint Loup eller i muskat från Frontignan? (i Ferrara, Italien, kokar man faktiskt salami i rödvin och serverar det som stadens specialitet, tillsammans med pumpafyllda ravioli)

Tävlingens spännande avgörande, i nästa nummer av denna blogg...

onsdag 8 december 2010

Spårvagnen



Länge sedan jag skrev något i bloggen. Jag skyller på hösten. Folk här gillar inte hösten, de gillar för övrigt ingen årstid förutom sommaren, så att, hösten är nog en lämplig syndabock.

Jag hörde av min vän Inger att svensk press hade uppmärksammat spårvagnarna i Montpellier, eller i alla fall deras utsmyckning, gladare än den som planeras för de nya spårvagnarna i Stockholm.

Här en bild, i världsexklusivitet (bilden kommer dock inte från Wikileaks, allt kan inte komma därifrån heller...)

Om spårvagnarna har jag bara gott att säga: de är bekväma, kommer relativt ofta och tar sig fram snabbt tack vare att de har egna banor. Det finns två linjer och nu är en tredje under uppbyggnad. Den tredje är dock än så länge en dålig nyhet eftersom byggnationen har kollapsat trafiken i flera månader och det dröjer ett tag innan den är klar.

Men n ä r den är klar, då minsann! Den kommer att gå ända till stranden i Carnon, vilket kommer att göra det mycket lättare för alla icke bilburna att ta sig dit. Även för bilburna förresten eftersom det är omöjligt att parkera därborta under högsäsongen, bättre att åka kollektivt.

Jo, utsmyckningen förresten: den är gjord av någon känd designer, rätt vad det är så kommer jag på namnet. Och visst är den glad?